Värm ugnen till 165 º C
Grundreceptet på mördegskakor är superenkelt och tjusningen med det är även att alla lyckas alla gånger. Du behöver inte vara expert på bakning. Ett plus är att du blir klar med kakorna på en halv timme.
1.
Värm ugnen till 165 º C
2.
I en matberedare eller för hand, kombinera alla ingredienser.
3.
Blanda tills du får små smulor.
4.
Knåda degen med händerna tills du får ihop den till en boll.
5.
Placera ev degen mellan två lager av bakplåtspapper eller strö lite vetemjöl på, och med en brödkavel, kavla till ca 0,7 cm tjock.
6.
Stansa cirklar eller andra former med en utstickare.
7.
Placera bakplåtspapper med kakorna på en plåt och strö över blommor, ätbara blad eller strössel
8.
Grädda i 10-15 minuter eller tills kanterna börjar bli gyllenbruna.
9.
Låt kakorna kallna på galler.
10.
Lägg dem i en plastlåda med lock och förvara svalt. Håller väldigt bra och länge.
1.
Om du inte vill ha blommor på kan du doppa kakorna i smält choklad eller sätta ihop två och två med kräm eller sylt. Det går att variera efter tycke och säsong. Hade velat ha klöver och violer på men hittade inga. Det tänker jag spara till sommaren.
3 dl vetemjöl
110 g smör, normalsaltat och rumstempererat
0,8 dl florsocker
0.5 tsk mandel extrakt
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt (uteslut om smöret är saltat)
till dekoration använd ätbara blommor, färska eller torkade, blad m m.