I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg
Saftiga soliga bullar. Så goda. Vill börja med att tacka alla som har engagerat sig och hjälpt mig att döpa bullarna. Det blev precis som ni vet Simonas vaniljsnäckor. Och för att fira ordentligt så gjorde jag min godaste vaniljkrämen och fyllde bullarna med. Förlåt, snäckorna. Inte alls svårt att svänga ihop och även forma.
1.
I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg
2.
Tillsätt mer vetemjöl, lite i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk, elastisk inte torr, du kanske inte behöver hela mängden vetemjöl
3.
Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar
4.
Gör under tiden vaniljkrämen. Blanda äggulor med strösocker och maizena i en skål
5.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt dra 10-15 minuter
6.
Vispa mjölkblandningen i äggsmeten under omrörning. Vispa snabbt medan du häller den varma mjölken i en tunt stråle. Plocka upp vaniljstången
7.
Häll krämen i kastrullen och ställ på spisen. Koka upp under kontinuerligt kraftig omrörning så inte krämen bränns fast på botten
8.
Låt sjuda ett par minuter under omröring. Vispa kraftigt så krämer är len och klumpfri
9.
Häll krämen i en plastlåda och sätt på locket omedelbart för att förhindra att det blidas skinn på ytan. Lämna lådan att kallna i rumstemperatur
10.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan
11.
Ta upp degen på bakbordet och dela i ca 20-24 bitar
12.
Kavla ut en degbit till en rektangulär/oval platta. På ena långsidan snitta i degen med hjälp av en pizzaskärare**. (Du ser enklast i klippet hur jag menar). Spritsa vaniljkräm på kanten utmed den andra långsidan , rulla ihop och snurra till en bulle
13.
Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 30-45 minuter
14.
Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta
15.
Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens
16.
Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker
17.
Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
1.5 tsk torrjäst
1.5 dl strösocker
150 g normal saltat smör, kallt
5 dl mjölk
0.5 tsk kardemumma malen
2 tsk vaniljsocker
9 dl + 6-7 dl vetemjöl*
3.5 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
5 äggulor
7 msk strösocker
6 msk maizena
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
1.5 dl strösocker
1 dl vatten