Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rektangulär form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Vaniljrutor med jordgubbar och smultopping. En lättbakad och försvinnande god kaka som är sisådär lagom söt och kan varieras. Byt ut jordgubbarna mot hallon, blåbär eller varför inte rivna äpplen och kanel. Jag säger det bara, du måste testa dessa för just nu är det fullt med svenska jordgubbar överallt i alla butiker.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rektangulär form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2.
I en stor skål eller bunke blanda alla ingredienser till botten till en smulig deg.
3.
Lägg ca 2/3 delar av degen i formen. Tryck med fingrarna eller baksidan av en matsked till du har täckt hela botten på formen och jämnat till ytan. Nagga ev med en gaffel.
4.
Resterande deg ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
5.
Vispa jämnt kvarg, strö- och vaniljsocker samt ägg. Häll i formen över botten. Blanda jordgubbarna med maizena.
6.
Strö jordgubbarna över fyllningen. Ta fram resterande smuldeg och fördela, smula, över fyllningen och jordgubbarna.
7.
Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter eller tills kakan känns färdigt och har fått en fin ljusbrun färg.
8.
Låt svalna och sen plasta in formen och ställ i kylskåp tills den är riktig kall eller över natten.
9.
Sikta ev florsocker över innan servering! Rutorna håller i låda med lock i kylskåp i minst en vecka. Går utmärkt att frysa in.
200 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
6 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
600 g kvarg, naturell (även 0,2% fungerar)
3 stora ägg
1dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färska jordgubbar, grovhackade
2 msk maizena majsstärkelse