back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VANILJKAKOR MED VIT CHOKLAD OCH STRÖSSEL

  • 20 personer

Himla goda vaniljkakor med vit choklad och strössel. Du bakar dessa i ett nafs och försvinner lika fort, det kan jag lova. Så passa på och baka dubbel sats. Du kan byta ut vit choklad och strössel mot mörk eller ljuschoklad och flingsalt. Eller toppa de med en citronglasyr. Du kan skippa topping och istället sätta ihop kakorna 2 och 2 med karamell och hackade nötter emellan.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

2.

Vispa smör och strösocker. Tillsätt ägget och vispa jämnt.

3.

Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och maizena till smeten och blanda väl.

4.

Plasta in degen och kyl den för ca 15-20 min. Forma till runda bollar som du lägger på plåt och plattar till med baksidan av ett glas eller med handen.

5.

Grädda kakorna i ca 10 minuter eller tills dem är klara, ska inte bli bruna.

6.

Smält vit choklad i micron, va 30 sec åt gången, blanda i och upprepa tills all choklad har smält.

7.

Låt kakorna svalna ett par minuter och sen lägg en tsk smält choklad och bred den över kakan med baksidan av skeden. Lägg på galler eller bakplåtspapper. Strö över strössel.

8.

Vänta tills chokladen har stelnat innan du ställer kakorna i en lufttätt burk med lock.

Ingredienser

Ingredienser

125 g smör, rumstempererat

0.75 dl strösocker

1 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 msk maizena majsstärkelse

3.5 – 4 dl vetemjöl

100-150 g vit choklad smält att toppa kakorna med

valfri strössel att garnera med