Sätt ugnen på 175 grader. Kläd en form på ca 30 X 40 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Himmel och pannkaka! Vilken god långpannekaka. Ha ha ha…låter som en sångremsa eller billigt reklam jag vet men kom inte på annat fiffigare. Skrev något liknande förra året om kakan jag bakade och trodde inte den kunde bli godare. Kändes ändå som oavsett vad jag skulle säga så kunde jag omöjligt göra denna kesellakaka i långpanna rättvisa. Mördegsbotten och krämig kesellafyllning. Vaniljdoftande ostkaka i långpanna, himmelriket i varje ruta. Ännu godare än förra året.
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Kläd en form på ca 30 X 40 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2.
Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg.
3.
Har du en matberedare är det att föredra men det fungerar att knåda för hand också.
4.
Tryck ut lite mer än hälften av mördegen i långpanna. Har använt baksidan av en matsked med det går lika bra att trycka ut med fingrarna.
5.
Ställ plåten åt sidan tills du förbereder fyllningen. Ställ resterande deg i kylen.
6.
Vispa ihop ägg, kvarg, strösocker och vaniljsocker.
7.
Häll fyllningen över mördegsbottnen i formen.
8.
Smula den sparade mördegen över.
9.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min eller tills den känns klar i mitten, stabil när du tar på, inte dallrig.
10.
Låt kakan kallna helt i pannan och sen lyft försiktigt med bakpapper.
11.
Låt den helst vara riktigt kall innan du delar den i rutor. Då får kakan mycket finare och jämnare kanter.
12.
Sikta över lite florsocker innan servering
400 g smör
8 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
0.5 msk bakpulver
7 dl naturell kvarg, typ kesella 10%
1 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
4 ägg
florsocker att sikta över