back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VANILJCUPCAKES

  • 24-30

Är det något man kan verkligen pimpa så är det cupcakes. Här har jag använt Dr.Oetker vaniljmousse som jag har färgat med röd gelfärg. Det blir så snygg färg från mörkrosa kanter till ljus mitten. Moussen är superenkelt att göra och det blir så luftigt och lätt att spritsa. Färgerna är intensiva och räcker med några droppar för att få till en fin färg.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader. Lägg cupcakes formar i en muffinsplåt eller vanlig plåt. Ställ åt sidan.

    2.

    I en skål blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa kort så det blir jämt.

    3.

    Blanda sen i strösocker och vaniljpasta samt smör. Vispa väl. Det blir en gryning massa.

    4.

    I en annan skål vispa lätt ägg med olja och crème fraiche. Häll i de torra ingredienserna och vispa lätt tills det har blandats. Nu har du en ganska så tjock smet.

    5.

    Häll i mjölken lite i taget under lätt vispning. Det blir en flyttande smet. Fyll dina formar lite mer än till hälften.

    6.

    Grädda i mitten av ugnen i ca 10–14 minuter. Efter halva tiden kan du lägga i varje form lite hackad choklad. Detta är valfritt. Gör tandpetarprovet innan du tar ut dem.

    7.

    Låt cupcakes kallna helt innan du garnerar/frostar.

    8.

    Gör vaniljmousse enligt anvisningarna på förpackningen. Jag använde vispgrädde istället för mjölk för en krämigare konsistens. Lägg några droppar gelfärg på slutet och vispa jämnt.

    9.

    Fyll en spritspåse försett med tyll med mousse och spritsa dina cupcakes. Förvaras kallt.

    Tips!

    1.

    Jag sparade ca 1/3 del av moussen ofärgad för att få ljusare mitten på frostningen. Hur gör du?

    2.

    1. Lägg plastfolie på bordet.2. Bred den rosa krämen tjock i mitten på folien, ca 10 X 20 cm.

    3.

    3. Lägg den ljusa krämen som en tjock korv i mitten på den rosa.

    4.

    4. Rulla ihop från den ena långa sidan så du har den ljusa krämen inlindad i rosa.

    5.

    5. Rulla ihop kanterna och klipp den ena hörnet precis vid kanten på krämen.

    6.

    6. Stoppa "korven" i spritspåse försett med tyll.

    7.

    7. Spritsa dina cupcakes.

    Ingredienser

    Smet

    3 ½ dl vetemjöl

    1 ½ tsk bakpulver

    1 ½ tsk bikarbonat

    2 ½ dl strösocker

    1 tsk vaniljpasta

    50 g smör

    2 stora ägg

    1 dl crème fraiche 34%

    2/3 dl neutral olja

    1 ½ dl mjölk

    1 dl choklad, hackad (kan uteslutas)

    Topping

    1 påse DrOetker vaniljmousse

    2 1/2 dl mjölk eller vispgrädde

    några droppar DrOetker géle färg, röd