Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshandduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar.
En saftig och god vetekrans fylld med egengjord valnötsmassa och toppad med sockerlag, pärlsocker, hackade nötter och stött kardemumma. Ett recept som kräver tid och kärlek till bakning.
1.
Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshandduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar.
2.
Blanda alla ingredienserna till degen i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg.
3.
Ställ degen på en sval plats att vila i 30 - 60 minuter om inte flera timmar. Jag ställde min i kylskåpet för flera timmar. Kom igåg att kall och långsamt jäsning ger saftiga bröd.
4.
Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och rulla från den långa sidan. Smörj en rund form och lägg in kransen. Täck med plastfilm.
5.
Ställ formen svalt och låt den vila i flera timmar.
6.
Sätt ugnen på 200º C ca 20-30 minuter innan gräddningen. Antingen penslar du brödet med uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen eller gräddar brödet först och sen penslar med sockerlag och strör över hackade nötter och stött kardemumma. Jag gräddade brödet i nedersta delen av ugnen för ca 1 timme. Tänk på att alla ugnar är olika så tiden i receptet är endast en anvisning.
7.
Jag penslade brödet direkt efter gräddning med sockerlag gjort på 1/2 dl vatten, 2/3 dl strösocker och 1 tsk vanilj. Koka till sirap, när sockret har löst upp sig är den klar. Pensla direkt på brödet så fort du tar ut den ur ugnen.
8.
Strö ev över hackade nötter och kardemumma.
5 g färsk jäst
250 g kall mjölk
250 g vetemjöl
1 msk strösocker
Fördeg från dagen innan
600 -700 g vetemjöl
250 g mjölk (brukar ta hälften mjölk och hälften vispgrädde)
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vanilj
1 tsk havssalt
150 g rörsocker
150 g smör (halvera eller uteslut saltet om du använder normalt saltat smör)
ca 150 g egengjord nötmassa
ev topping sockerlag, pärlsocker, hackade nötter och stött kardemumma eller annat gott du själv tycker om