Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme samt olja och mjöla lätt en munkplått. Ställ åt sidan.
Semmelmunkar, eller ungsbakade munkar som smakar semlor. Först tänkte jag på friterade munkar som jag skulle fylla med mandelmassa men jag ville komma närmare originalet. Har tidigare bakat jättegoda munkar i ugnen och har justerat i det receptet. Dessa munkar är supergoda och något för den som inte gillar vanliga semlor, om det finns några som inte gör det, eller orkar baka vanliga semmelbullar. En annan sak som talar för dessa är tiden du lägger ner på att göra dem, under 30 minuter, för att inte prata om smaken. Inte alls flottiga som friterade munkar och därför passar dem bra ihop med mandelmassa och grädde.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme samt olja och mjöla lätt en munkplått. Ställ åt sidan.
2.
Vispa lätt crème fraiche, ägg, olja , strösocker och vanilj.
3.
Tillsätt vetemjöl, bikarbonat, salt och kardemumma och vispa till en jämn smet.
4.
Fördela smeten i formarna i plåten ( 6 stycken). Grädda i mitten av ugnen för mellan 10- 15 minuter beroende på ugn. Mina munkar blev klara på ca 10-11 minuter.
5.
Låt stå ca 2-3 minuter i formarna. Vänd på galler och låt munkarna kallna under kökshandduk.
6.
Rör mjukt mandelmassan med mjölk, lite i taget till en krämig bredbar konsistens. Vispa grädden till medelhårda toppar.
7.
Dela munkarna igenom, bred på mandelmassa och spritsa eller toppa med grädde den ena halvan. Sätt över den andra halvan.
8.
Sikta över florsocker innan serveringen. Förvaras i kylskåp i lufttätt låda eller burk med lock.
0.75 dl crème fraiche
1 litet ägg
1/3 dl rapsolja
2/3 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
1.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
en nypa salt
0.5 tsk kardemumma, mortlad
ca 75 g mandelmassa, fin riven*
0.5 – 1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
florsocker