back-button

Simona Muntean

Picture of the author

UGNSBAKADE BELGISKA VÅFFLOR

  • 5 minuter + 15 minuter
  • 10 personer

Ugnsbakade belgiska våfflor på under 30 minuter. Det bästa med ugnsbakade våfflor är att alla kan äta varma våfflor samtidigt. Så himla goda bara toppade med färska jordgubbar och ringlad honung över.

Hur

1.

Placera två silikonformar på gallret eller en plåt och sätt ugnen på 160º C varmluft eller 175º C i vanlig ugn.

2.

Blanda äggulor, mjölk, grädde, mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en vispskål.

3.

Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.

4.

Vispa äggvitorna och strösocker hårt och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott.

5.

Olja i smeten är för att du inte ska behöva smörja formen. Fördela smeten i silikonformarna och grädda för ca 10 minuter i mitten av ugnen.

6.

Ta ut våfflorna och vänd silikonformarna upp och ner så att botten hamnar på bakunderlägg och grädda ytterligare 3-4 minuter på denna sida för att få en spröd och gyllene yta.

Ingredienser

Smet:

3 ägg, separerade äggulor och vitor

2 1/2 dl mjölk och grädde (jag brukar ta hälften hälften)

3 dl vetemjöl 

1 knivsudd salt

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3/4 dl strösocker

90 g smält smör

Topping:

sylt och vispad grädde

vaniljglass och chokladsås

karamellsås och flingsalt

färska bär och vispad grädde