I en silikonform med 24 stycken delar, lägg en mandel i botten och ställ åt sidan.
Äntligen fick jag användning för min silikonform. Denna köpte jag för snart fyra år sen och hade aldrig tidigare bakat i den. Du vet ett sånt köp som det bara skriker om, ONÖDIGT. Tills idag när jag gjorde dessa toffee bitar med nötter och choklad. Äger du ingen sån form kan du alltid göra det i en rektangulär form och skära i lagom stora bitar när toffeen är klar. Hade både mandlar och valnötter i men välj vilka nötter du gillar.
1.
I en silikonform med 24 stycken delar, lägg en mandel i botten och ställ åt sidan.
2.
Koka upp smör, strösocker, salt och vanilj i en kastrull på spisen. Rör i hela tiden.
3.
Koka tills den får en ljus karamellfärg.
4.
Med hjälp av en matsked fördela karamellsåsen i formen.
5.
Låt svalna ca 5 minuter.
6.
Smält chokladen i mikron, 15 sekunder åt gången. Rör om emellan.
7.
Med hjälp av en liten tesked fördela chokladen över toffeen.
8.
Strö över hackade valnötter och ställ kallt.
9.
Ta ut bitarna ur formen och lägg i en låda med lock.
10.
Förvaras svalt.
225 g smör
2.5 dl strösocker
0.25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
24 stycken mandlar hela
200 g ljus choklad smält
ca 2 dl hackade nötter