back-button

Simona Muntean

Picture of the author

TEKAKOR

Snabba, enkla och gudomligt goda tekakor som går åt som smör. Visst kan man göra dubbelsats och frysa in direkt efter bakning men det går så himla snabbt att göra att det inte är värt det.

Bättre att njuta tekakorna direkt nygräddade.

    Hur

    Gör så här

    1.

    Smält smöret i en kastrull på spisen och häll över mjölk och sirap. Värm mjölkblandningen till ca 37 grader, fingervarmt.

    2.

    Smula jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och blanda väl. Tillsätt minst 10 dl mjöl och salt och knåda degen tills den släpper bunken. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara elastisk och inte klibba men inte hård. För mig räckte det med 11 dl, ibland blir det mer och ibland blir det mindre, det beror helt på mjölsorten man använder. Kan tillägga att jag använde Manitoba cream mjöl.

    3.

    Jäs på dragfri plats under en kökshandduk i ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

    4.

    Ta upp degen på mjölat bord och dela den i ca 14 bitar. Rulla varje bit till en boll och platta till dem direkt på bakplåtspapper. Nagga framsidan av varje bulle med en gaffel. Låt dem jäsa i ca 10 minuter under en kökshandduk. Du kan ev behöva platta till dem innan gräddningen om de har rest sig mycket.

    5.

    Värm ugnen till ca 225-250 grader och grädda kakorna gyllene bruna i ca 10-15 minuter.

    Ingredienser

    Ingredienser

    75 g smör

    1 pkt jäst för söta degar

    3 msk vit sirap (honung eller strösocker)

    5 dl mjölk

    10-12 dl mjöl

    1 tsk salt