back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Tårta till mina föräldrars guldbröllop

En tårta till guldbröllopet med vaniljbottnar och chokladbottnar fyllda med passionfruktmousse och mascarponekräm. Dekorerad med italiensk marängsmörkräm, sockerpasta och guldspray.

    Hur

    Vaniljbottnar

    1.

    Sätt ugnen på 175 º. Olja och mjöla bakformarna samt lägg bakplåtspapper på botten. Det blir lättare att ta ut bottnarna sen och det blir en fin kant på.

    2.

    Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i äggvitorna, mjölken, rumsvarmt smör och vanilj. Blanda väl på medelhastighet (elvisp). Vispa på höghastighet i 2 minuter. Om du vill färga bottnarna gör du det nu, använd hushållsfärg eller ätbar gelefärg.

    3.

    Häll i formarna och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 25-35 minuter, beroende på ugn.

    4.

    Detta recept är inte alls känsligt för värme, du kan öppna ugnsluckan hur många gånger du vill under gräddningstiden utan att vara rädd för att bottnarna sjunker. Det gillar jag.

    5.

    Gör tandpetartestet innan du tar ut formarna. Låt dem kallna lite under en handduk, ta ut och lägg på galler. Låt dem kallna helt under handduk.

    Chokladbottnar

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader och olja samt mjöla dina formar. Jag använder engångsformar som vanligt. Sätter bakplåtspapper i botten på formarna också. Alla gånger, utan undantag. Då får jag inga problem när jag ska ta ut bottnarna och dem är hela och raka.

    2.

    Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Häll över äggen, mjölken, oljan och vanilj. Vispa smeten i ca 2 minuter. Häll i sist kokt vatten och vispa till en jämn och nu mycket flyttande smet.

    3.

    Dela smeten i formarna och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 30-35 minuter. Gör tandpetartestet innan du tar ut bottnarna. Låt dem kallna ca 15 minuter i formarna och sen på galler under en handduk.

    4.

    Bottnarna blev höga och fina, detta recept är inte alls känsligt vid gräddning, öppnade ungsluckan flera gången och bottnarna sjönk aldrig ihop.

    5.

    När jag varvade choklad botten, med den ljusgråa och sist den ljusa vaniljbotten fick min tårta en lätt ombreton. Tyvärr har jag ingen bild på insidan av tårtan även om den var väldigt tjusig.

    6.

    Tvåvåningstårta i en 28 cm och en 16 cm, båda i 3 lager. Bottnarna är sen fyllda med Passionfruktmousse och mascarpone kräm.

    Passionmousse

    1.

    Vispa mjölken i moussepulvret till den blir len och sen mascarponeosten, en msk i taget. Vispa lite mellan.

    2.

    Tårtan är spacklad och spritsat samt dekorerat med lenaste italiensk marängsmörkrämen (4 satser) färgat med Progel cream och sprayat med Dr.Oetker guldspray. Rosen och hjärtat är i FunCakes sockerpasta med marshmallowsmak.

    Ingredienser

    Vaniljbottnar

    2 cups eller 250 gr mjöl

    1 cup eller 200 g strösocker

    2 tsk bakpulver

    1/4 tsk salt

    4 stora äggvitor eller 120 gr

    2/3 cup eller 161 gr mjölk

    5 1/2 msk eller 78 gr smör

    2 tsk eller 10 ml vanilla extract eller pasta

    ev hushållsfärg

    En sats ger 2 bottnar á ca 17 cm (till denna tårta gjorde jag 2,5 satser för att få extra höga bottnar )

    En stor och en liten botten färgade jag Dr.Oetker hushållsfär, svart, några droppar. En stor och en liten botten lämnade jag vita.

    Chokladbottnar

    2 cup eller 4,5 dl strösocker

    1 3/4 cup eller 4 dl mjöl

    3/4 cup eller 1,7 dl kakao

    1,5 tsk bakpulver

    1,5 tsk bikarbonat

    1 tsk salt

    2 ägg

    1/2 cup eller 1,1 dl olja, neutral smak

    1 cup eller 1,7 dl mjölk

    2 tsk vanilj

    1 cup eller 1,7 dl kokt vatten

    En sats ger 3 bottnar á 18 cm eller 2 bottnar á 23 cm (gjorde en sats till denna tårta). Det blev en botten på 28 cm och en på 16 cm

    Passionmousse och mascarponekräm

    3 förpackningar Passionmousse från Ekströms

    2/3 delar av mängden mjölk som det står på förpackningen

    300 g mascarpone ost