back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SÖTA SMÅ ROSKAKOR

  • 30 stycken

Mammas favoritkakor, roskakor. Småkakor är alltid bra att ha hemma för att bjuda på när tillfället ges. Eller ta några till ett glas kall mjölk när begäret sätter igång. Vanilj doftande smöriga kakor som man kan spritsa i olika mönster. Använd tyll och spritspåse eller kakpress till. Allt du behöver finns säkert i kylen och skafferiet. Så vad väntar du på? Sätt igång att baka. Det kommer jag göra närmaste timmen.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 200º C.

2.

Kombinera alla ingredieser förutom mjölet. Vispa till en jämn och krämig smet.

3.

Vispa i mjölet på lägsta effekt tills degen går ihop och är krämig. Den måste gå att spritsa men ändå hålla formen.

4.

Använd en spritspåse och en öppen eller stäng stjärntyll för att spritsa rosor eller andra önskade former. Det går bra att använda en kakpress lika väl.

5.

Spritsa kakorna på bakplåtspapper på en plåt, bara inte för tät. Om degen känns för mjuk kan man kyla kakorna ca 15-30 minuter innan gräddningen.

6.

Grädda kakorna i mitten av ugnen för mellan 6-8 minuter tills botten har blivit lite brun. Se till att kakorna inte bränns.

7.

Låt dem kallna en stund på papper innan du flytar dem till galler för att kallna helt.

8.

Förvara kakorna i burk med lock på ett svalt plats. Sikta över florsocker innan serveringen.

Ingredienser

Deg

240 g eller 1 cup, rumstempererat smör

1.25 dl eller 0.5 cup, strösocker

1 ägg

0.5 tsk salt om du använder osaltat smör annars ska uteslutas

2 tsk vaniljsocker

5.5 dl eller 2.25 cup, vetemjöl