back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SIMONAS RUSTIKA JORDGUBBSTÅRTA

  • 20 minuter + 30 minuter
  • 12 personer

Den godaste jordgubbstårtan som vann pris för Sveriges vackraste jordgubbstårtan. Denna är min absolut favorit sen flera år tillbaka. Och den har blivit många följarens favorit också. Jordgubbar och grädde mellan otroligt luftiga vaniljbottnar, så kallade angel food cake. En rustik jordgubbstårta som en ljuvlig midsommardröm.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme, och smörj och mjöla dina formar. Fodra även botten på formarna med bakplåtspapper. Själv använder engångsformar i aluminium eftersom jag inte äger flera formar i samma storlek

2.

Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en skål

3.

Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både citronsaft och strösocker under fortsatt vispning till medelhårda toppar. Då är marängen färdigt vispad

4.

Håll hälften av mjölblandningen i marängen och vänd försiktigt med en träslev eller spade.

5.

Vänd sen in även den andra hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den.

6.

Fördela smeten lika i formarna och jämna till ytan

7.

Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter tills bottnarna är torra. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stora former man använder

8.

Låt bottnarna kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen

9.

Vispa färskosten lätt och tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan

10.

Tillsätt de hackade jordgubbarna och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt

11.

Vänd grädden i jordgubbskrämen

12.

Montera tårtan på ett serveringsfat. Fördela krämen mellan bottnarna och avsluta med kräm. Vill du inte ha tårtan naken får du antingen göra 1 1/2 sats fyllning eller täck hela tårtan i vispad grädde.

13.

Ställ tårtan kallt minst någon timme för bästa smaken. Garnera med jordgubbar och ev ätbara blommor innan servering

Visste du...

1.

Denna jordgubbstårta blev utsett till Sveriges vackraste jordgubbstårta 2017 av Vin och matguiden och hamnat på omslaget av @livetsgoda_magazine

Ingredienser

Bottnar

1.5 dl vetemjöl ( ersätt sen 1 msk mjöl med 1 msk Maizena majsstärkelse)

2.5 dl florsocker

0.5 tsk salt

7 äggvitor ( har tagit 2,2 dl)

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

1 tsk vaniljsocker eller essens

1 tsk färsk citronsaft

Jordgubbskräm

300 g färskost typ Philadelphia

3 dl florsocker

2 – 3 msk vaniljkräm typ marsán vaniljpulver

3 dl vispad grädde

2 dl färska jordgubbar små hackade

Jordgubbshalvor till garnering