back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SIMONAS ROSBULLAR MED VANILJKRÄM

  • 10-12 minuter
  • 20-24 bullar

Saftiga rosbullar med vaniljkräm. Använde mig av min favorit bulldeg och fyllde bullarna med vaniljkräm gjort på DrOetker (Obs! inget betalt samarbete) vaniljkrämpulver. För godare, fylligare kräm byte jag ut hälften av mjölkmängden mot vispgrädde. Sen formade jag bullarna som rosor. Inte så svårt som det låter.

Se HÄR klippet från Instagram på hur jag formar bullarna!

Hur

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men börja med endast 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

2.

Tillsätt mer vetemjöl, lite i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk, elastisk inte torr, du kanske inte behöver hela mängden vetemjöl*.

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

5.

Ta upp degen på bakbordet och dela i 20 bitar.

6.

Gör vaniljkrämen enligt anvisningen på förpackningen. 

7.

Rulla varje degbit till en boll och kavla ut till rundlar ca 12-15 cm i diameter.

8.

Skär med en pizzaskärare eller kniv i fyra. Lägg en stor klick med vaniljkräm i mitten på plattan. Ta en del och dra över krämen. Ta motsatt del och slut om den första. Fortsätt med resterande två delar. Det ska bli som en stängd ros, som en knopp. 

9.

Lägg på plåt med lite mellanrum eller i stora muffinsformar. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 45 minuter.

10.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.

11.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.

12.

Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen.

13.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Sikta ev florsocker över innan servering. Njuuuuuuut!

Tips!

1.

*Viktigt att du tillsätter någon dl vetemjöl i taget tills degen blir elastisk och klibbar inte längre. Aldrig hela mängden på en gång.

2.

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.

Ingredienser

Deg

1 1/2 tsk torrjäst eller 20 g färsk

1 1/2 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

5 dl mjölk

1/2 tsk kardemumma malen eller stött

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl*

Vaniljkräm

1 påse vaniljkräm DrOetker

mjölk enligt anvisningen på förpackningen

Byt ut ev hälften av mjölkmängden mot lika mycket vispgrädde för en godare vaniljsmak

Topping

1 1/2 dl strösocker

1 dl vatten

florsocker att sikta över