Sätt ugnen på 175 grader.
En ljuvlig vaniljkaka med hallonmousse och vit chokladkräm, perfekt för en överraskningstårta till födelsedagsfesten.
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Vispa äggvitorna med mjölken i en skål. I en annan skål blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt smöret till mjölblandningen och blanda till en gryning massa.
3.
Häll äggblandningen i tre omgångar och blanda väl mellan. Vill du ha en annan färg på dina bottnar tillsätter du önskad färg sist innan gräddningen. Fördela smeten i 3 engångsformar som du har oljat (rapsolja fungerar bra) och mjölat innan (mjöl är bättre än ströbröd om du ska undvika få en massa smulor sen i den spacklade tårtan). Själv brukar jag alltid lägga bakplåtspapper i botten på formarna, klipper bitarna i samma form och storlek som formen, rund eller fyrkantig, för att lättare kunna få ut bottnarna.
4.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Gör tandpetartestet innan du tar ut formarna. Låt dem kallna under en kökshandduk ett par minuter innan du tar ut bottnarna.
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl mjölk
1 tsk vanilla bean paste eller vanilstång
2,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
85 g rumsvarmt smör