Vispa alla ingredienser till redningen i en kastrull och koka upp på spisen samt sjuda under omrörning i ca 4-5 minuter. Det ska vara som en tjock vaniljkräm.
Semmeltårta till fettisdagen. Du undrar säkert varför i fridens namn man ska baka en tårta när man kan göra semlor? Har du försökt någon gång att frakta semlor i en improviserad tårtkartong, kört bil och samtidigt försökt att inte drabbas av en smärre panikattack vid varje kurva eller stoppljus? Om du har gjort det då förstår du varför jag ville baka en semmeltårta att bjuda mina kollegor på. Använde mig av samma goda semmelrecept men bakade en tårta istället. Du kan i princip använda vilket recept du gillar, principen är den samma. Bara tanken att göra en jättesemla får det att vattnas i munnen. Två mjuka kardemumma bottnar fyllda med hemmagjord mandelmassa och massor av grädde.
1.
Vispa alla ingredienser till redningen i en kastrull och koka upp på spisen samt sjuda under omrörning i ca 4-5 minuter. Det ska vara som en tjock vaniljkräm.
2.
Låt den kallna helt och ställ kallt tills den ska användas.
3.
Blanda alla ingredienser till fördeg i en skål, plasta in och låt det stå svalt i flera timmar eller över natten.
4.
Blanda i assistent alla ingredienser till degen utan smöret. Kör ca 5 minuter på medelhastighet.
5.
Tillsätt smöret och kör assistenten för ca 10-15 minuter tills all smör har blandats i och degen är blank och elastisk och släpper skålens kanter.
6.
Ställ degen svalt och låt det jäsa långsamt för minst 6 timmar eller över natten som jag brukar göra.
7.
I matberedaren hacka mandlar (med det bruna skalet på) och florsocker till fint mjöl.
8.
Under vispning tillsätt äggvitan och sen lite vispgrädde i taget till önskad konsistens.
9.
Förvara mandelmassan i låda med lock i kylskåpet.
10.
Ta fram degen och dela den i två lika stora bitar.
11.
Runda av varje bit för sig, lägg i en smord och mjölat rund bakform och platta till på ytan.
12.
Skär bullen i bitar men inte rakt igenom utan bara så där halvvägs så det blir lättare att dela sen.
13.
Upprepa samma procedur med den andra degbiten.
14.
Täck med en kökshandduk. Låt dem jäsa för minst 1 timme eller till dubbel storlek.
15.
Sätt under tiden ugnen på 175º C.
16.
Pensla bullarna med uppvispad äggula och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 35-40 minuter eller tills dem är färdiga. Lägg eventuellt aluminiumfolie på toppen efter halva tiden ifall den börjar gräddas för fort. Du vill inte ha en bränd topp.
17.
Låt bullarna kallna helt på galler under en kökshandduk.
18.
Skär försiktigt locket med en vass kniv.
19.
Bre på ena botten mandelmassa blandad med inkråm och lite mer vispgrädde.
20.
Vispa grädden med en knivsudd bakpulver.
21.
Tillsätt ev lite vaniljsocker eller florsocker. Jag gillar grädden utan socker alls så det blir balans i semlan. Inte för sött alltså.
22.
Klicka på ett tjockt lager med vispad grädde och sätt på locket.
23.
Sikta över florsocker.
24.
Förvara tårtorna svalt så inte grädden sjunker.
25.
Vill du inte fylla båda tårtorna på en gång kan du med fördel frysa in den ena efter att ha svalnat av .
26.
Ta den fram i god tid innan du ska fylla den.
1 dl vetemjöl
1.25 dl mjölk
1.25 dl vatten
1 msk torrjäst
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 msk strösocker
tanzhong redning
fördeg
ca 9 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
2 tsk mortlad kardemmumma
1 ägg
150 g smör
200 g mandlar naturella
1.5 till 2.5 dl florsocker
1 äggvita
vispgrädde till rätt konsistens uppnås
5 dl vispgrädde
mandelmassa
florsocker att sikta över