back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMMELKAKA I LÅNGPANNA

  • 16 personer

Baka en semmelkaka i långpanna när du inte orkar baka semmelbullar. Du kan alltid baka kakan i förväg och frysa in. Varför inte frysa in som mindre bitar som du tar fram vid behov, brer lite mandelmassa på och toppar med vispad grädde. Enkelt och så gott. Använd färsk mortlat kardemumma för den bästa smaken.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 X 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

2.

Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.

3.

Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken och blanda jämt med en slickepott.

4.

Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.

5.

Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.

6.

Låt kallna helt innan du fyller och garnerar.

7.

Rör ihop riven mandelmassa med vispgrädde tills du får en bredbar konsistens. Vispa grädden till medel mjuka toppar.

8.

Bred mandelmassan över kakan och toppa eller spritsa grädden över. Strö över mandelflan.

9.

Sikta florsocker över precis innan servering.

10.

Förvaras kallt i låda med lock.

Ingredienser

Smet

125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

1.5 dl strösocker

2 äggvitor

2.5 dl filmjölk

1 tsk vaniljsocker

3.25 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk stöt kardemumma

Fyllning

200 g mandelmassa finriven*

0.5 dl vispgrädde

Garnering

2 dl vispgrädde att toppa med

mandelflan

florsocker att sikta över