back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Savarin

  • 12 stycken

En typisk rumänsk bakelse bestående av en bulle indränkt i sockerlag smaksatt med rom eller annan spritessens och fylld med färsk vispgrädde.

Hur

1.

Smörj noga dina former. Sätt under tiden ugnen på 175º C.

2.

Blanda mjöl och jäst i en skål och ställ åt sidan.

3.

Blanda socker och mjölk i en annan skål och tillsätt äggen vispade med olja och salt.

4.

Tillsätt mjölblandingen och vispa till en jämn smet.

5.

Fyll formarna till ca 3/4 delar och låt jäsa under en handduk för 30 minuter.

6.

Grädda bullarna i mitten av ugnen tills dem har fått en fin lättbrun färg.

7.

Låt dem kallna på galler under en kökshandduk under tiden du förbereder sirapen.

8.

Koka upp vatten och socker tills alla sockerkristaller har upplösts.

9.

Ta bort från spisen och tillsätt spriten. Låt kallna.

10.

Under tiden trimma toppen på alla bullar. Tanken är att du ska kunna ställa dem sen upp och ner rakt.

11.

Skär ett lock på alla bullar och sen doppa alla i sirap. Ställ på galler så överskottet rinner av.

12.

Ställ på ett serveringsfat och spritsa grädde och sätt locket på sned.

13.

Ringla över sylt. Förvaras svalt.

Tips!

1.

Bullarna går alldeles utmärkt att frysa in så fort dem har kallnat, alltså innan du doppar dem i sirap och fyller med grädde. Ta dem sen fram i god tid och låt dem tina upp i rumstemperatur.

Ingredienser

Deg

250 g mjöl

1 1/2 dl fingervarm mjölk

30 ml neutral olja typ rapsolja

2 ägg

3,5 g torrjäst

1 msk strösocker

1 krm salt

Sirap

4 dl vatten

150 g strösocker

2 msk cognac eller rom

Dekorering

4 dl hårdvispat grädde

2 dl flytande sylt