Smula jästen i en liten skål och blanda med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och ca 3/3 dl av mjölken.
Supersaftiga och otroligt goda bullar med en fyllning av gyllene äppelmos. En härlig twist på en vanlig bulldeg.
1.
Smula jästen i en liten skål och blanda med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och ca 3/3 dl av mjölken.
2.
Rör homogent och låt stå på en varm plats tills den börjar skumma, bubbla.
3.
I assistent blanda 12 dl vetemjöl, strösocker, salt och jästblandningen. Kör några minuter på medelhastighet.
4.
Tillsätt smöret och kör maskinen på höghastighet tills degen släpper kanterna och blir blank.
5.
Tillsätt ev mer mjöl ifall degen klibbar.
6.
Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp för minst 30 minuter. Min deg fick vila i kylskåp i 3 timmar. Ju längre desto bättre.
7.
Under tiden förbered fyllningen.
8.
Koka upp alla ingredienser till fyllning i kastrull på spisen och låt sjuda tills äppelbitarna är mjuka och nästan all vätska har gått bort.
9.
Sila bort resterande vätska och mosa ev lätt äppelbitarna. Låt gärna några bitar vara kvar.
10.
Stjälp upp degen, som nu borde ha fördubblat sin volym, på lätt mjölat bakbord och kavla till en rektangel.
11.
Bred på äppelfyllningen och rulla från den länka sidan.
12.
Skär i 10-12 tjocka bitar.
13.
Lägg rullarna i bakplåtspapper beklädda formar och låt jäsa under kökshandduk för minst 30 minuter.
14.
Sätt under tiden ugnen på 175º C.
15.
Grädda längderna i nedersta delen av ugnen för ca 45-50 minuter. Jag sänkte värmen till 150º C efter halva tiden och täckte med aluminiumfolie så inte ytan skulle brännas.
16.
Koka upp ett sockerlag av strösocker och vatten tills du får en honungsliknande konsistent.
17.
Pensla de nygräddade längderna med sockerlag.
18.
Låt bröden svalna övertäckta med en kökshandduk.
1.
Supersaftiga och otroligt goda bullar som du gör av en vanlig bulldeg. Vill du ha en annan fyllning i? Här hemma är vaniljkräm och även kardemumma och smör stora favoriter. Själv har jag precis lagt en till favorit i min redan så långa lista. Vilken är din favoritfyllning i bullar?
1 paket färsk jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
100 g smör rumstempererat
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
4 stora äpplen skalade och delade i grova bitar
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl vatten