back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIGA KANELBULLAR MED KRÄMIG FYLLNING

  • 20-24

Saftiga kanelbullar med krämig fyllning. Dessa älskade bullar som vi aldrig får nog av. Det finns ett uppsjö av recept på kanelbullar, det ena saftigare än det andra. Jag tycker det är viktigt att hitta sina egna favoriter. Jag har flera, både med fördeg och med surdeg. Men det är inget fel på vanliga hederliga kanelbullar med massor av smör och kanel. Det som jag tycker gör att detta recept skiljer sig från andra är att jag byter ut en del mjölk mot grädde. Det förstärker smörsmaken på något sätt. Bullarna får nästan en brioche smak och konsistens trots att receptet inte innehåller ägg alls. Så nästa gång du bakar bullar, oavsett om du använder mitt recept eller ditt eget, tycker jag du ska testa byta ut en del av mjölken. Och för guds skull använd riktigt smör och bra mjölsort. Det gör hela skillnaden.

Hur

Gör så här

1.

Lös upp jäst med 1/2 dl mjölk, 1 msk strösocker och 2 msk vetemjöl

2.

Plasta in och låt den börja bubbla och skumma

3.

Blanda övriga ingredienser till degen förutom smöret i en köksassistent och knåda till degen är väl blandat

4.

Tillsätt smöret i små kuber och knåda ytterligare 10 minuter eller tills degen släpper helt från sidorna på skålen och blir blank

5.

Olja in en stor bunke och lägg i degen. Plasta in och ställ i kylskåpet för ca 30 minuter

6.

Ställ degen på en varm och dragfri plats för minst 1,5 timme eller tills degen har dubblat sin storlek

7.

Blanda alla ingredienser till fyllningen

8.

Ta fram degen på bakbordet och kavla till en tunn rektangel

9.

Bred på fyllningen och rulla från den långa sidan

10.

Skär i lagom stora bitar och ställ på bakplåtspapper beklätt plåt eller i muffinsformar som jag gjorde

11.

Låt jäsa under en kökshandduk minst 30-45 minuter

12.

Sätt under tiden ugnen på 175º C, över- och undervärme

13.

Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15 minuter. Tiden är ca beroende på ugn

14.

Pensla bullarna med smör direkt från ugnen och doppa toppen i strösocker

Tips!

1.

Ju längre du låter degen jäsa, desto bättre

Ingredienser

Deg

1 pkt färsk jäst för söta degar

2 msk vetemjöl+1 msk strösocker

5 dl mjölk ( själv bytte jag ut 2 dl mjölk mot 2 dl vispgrädde)

2 dl strösocker

1 tsk kardemumma

Ca 75 g smör

14 dl vetemjöl

Fyllning

150 g smör rumstempererat

1.5 – 2 dl brun farin

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

2 msk kanel

2 msk maizena

Smält smör att pensla de gräddade bullarna

Strösocker att doppa i