Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
Saftiga havrefrallor. Så enkla att göra och så goda. Ingen köksassistent behövs, du kan knåda degen för hand. Jag hade lite ”mjölrester” som jag brukar kalla det och blandade i degen. Med ”mjölrester” menar jag olika mjölsorter som ligger i tusen påsar, någon deciliter här eller där. Men du kan självklart baka frallorna på bara vetemjöl.
1.
Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
2.
I en stor bunke lös upp jästen i varmt vatten. Tillsätt havregrynen och olja och låt stå ca 10 minuter.
3.
Blanda i saltet. Tillsätt 10 dl mjöl och knåda till en jämn deg. Tillsätt ev lite mer mjöl och degen är fortfarande lite klibbig.
4.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Lägg på plåt med lite mellanrum emellan.
5.
Pensla bullarna med vatten och strö över havregryn.
6.
Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i ca 1 timme till dem dubblar sin storlek.
7.
Sätt ugnen på 200 g över och undervärme när det återstår 30 minuter av jäsningstiden.
8.
Grädda frallorna i mitten av ugnen för ca 15 minuter eller tills de har fått en fin ljusbrun yta.
9.
Låt svalna på galler under en kökshandduk.
2 tsk torrjäst eller 20 g färsk jäst
5 dl varmt vatten
3 dl havregryn
3 msk olja neutral i smaken
2 tsk salt
10 – 11 dl vetemjöl ( ersatte 2 dl med stenmalet fullkornsmjöl för mer fiber)
ca 2 dl havregryn att strö över frallorna