back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIGA BULLAR MED VALNÖTSFYLLNING TILL PÅSK

  • 16 personer

Nu har jag bullat upp ordentligt inför påskhelgen. Det blir saftiga bullar med valnötsfyllning för hela slanten. För jag kan inte tänka mig att fira påsk utan påskbröd. Valnötsbröd ska det vara. Det har vi haft hemma på påskbordet så länge jag kan minnas och tänker inte avbryta traditionen nu.

Hur

Instruktioner

1.

Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det skummar.

2.

Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas.

3.

Låt degen jäsa först i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblas sin volym. Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.

4.

Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar.

5.

Blanda alla ingredienserna till fyllningen till en slät kräm. Spara ca 1/2 dl nötter att strö över.

6.

Bred ut fyllningen över hela degplatta och vik dubbelt från den långa sidan.

7.

Kavla degen från den breda sidan så den blir ungefär lika tjock som innan du vek den dubbelt.

8.

Skär i remsor, vrid från kanterna i motsatt riktning och rulla ihop med att lägga änden under bullen.

9.

Sätt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plast 1,5 – 2 timmar.

10.

Pensla bullarna med uppvispad äggvita och strö över hackade nötter.

11.

Grädda bullarna i förvärmt ugn i 200° C för mellan 15 – 20 minuter.

12.

Låt bullarna svalna på plåten. Ät dem lätt ljumna och njut!

Ingredienser

Deg

2.5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)

40 g färsk eller 1 msk torrjäst

1 litet ägg

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)

75 g rumstempererat smör

9.5 dl Manitoba Cream vetemjöl (använd annan sort vetemjöl om du inte har Manitoba)

Fyllning

300 g valfria malda valfria nötter

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

50 g mjuk smör

1 litet ägg