back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Saftig yoghurtkaka med fikon

  • 10 bitar

En saftig yoghurtkaka med citronskal och kardemumma toppad med fikonklyftor och mynta. Perfekt att ha till morgonkaffet under helgen.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º. Klä en brödform med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    Vispa ägg och strösocke vit och luftigt.

    3.

    Tillsätt smör och yoghurt och vispa till en jämn smet.

    4.

    Blanda i en separat skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och citronskal.

    5.

    Vänd blandningen i äggsmeten tills den har kombinerats.

    6.

    Häll den tjocka smeten i formen och slätta till ytan.

    7.

    Tryck fikonklyftorna lite lätt i smeten och strö ev lite socker på.

    8.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 50 minuter eller till en tandpetare kommer ut torr.

    9.

    Låt kakan svalna lite innan du tar ut den ur formen och låter den kallna helt på galler.

    10.

    Sikta florsocker över innan servering.

    Ingredienser

    2 stora ägg

    2 – 2 1/2 dl strösocker (beroende på hur sur yoghurten är och hur söt kaka du vill ha, själv tog 2 dl bara)

    2 dl 10% grekisk eller turkisk yoghurt

    100 g rumstempererat smör

    1 tsk vaniljsocker

    5 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    1/4 msk malen kardemumma

    1/2 tsk riven citronskal

    3-4 fikon delade i fyra att toppa kakan med

    florsocker att sikta över den färdigt gräddade kakan