back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG SOCKERKAKA MED CHOKLAD OCH FÄRSKOST

  • 16 bitar

En superenkel sockerkaka med choklad och len färskost fyllning. Kakan håller sig färsk väldigt länge, förvara den svalt, inlindad i folie. Njut sen tillsammans med en kopp kaffe eller te.

Hur

1.

Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en form. Ställ åt sidan.

2.

Vispa ost med socker till fyllningen och tillsätt ägget. Ställ åt sidan.

3.

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.

4.

I en annan skål vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.

5.

Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.

6.

Tillsätt oljan och kaffet och blanda till en jämn smet.

7.

Häll hälften av smeten i formen.

8.

Klicka cheesecake fyllningen med en matsked över smeten men undvik att den kommer vid kanterna.

9.

Häll över resten av smeten.

10.

Grädda i mitten av ugnen för ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr. Tänk att gräddningstiden endast är en indikation eftersom alla ugnar är olika.

11.

Låt kakan kallnar i formen.

12.

Du kan glasera med vitchoklad men det behövs inte.

13.

Blanda choklad och smör i en kastrull och smält på spisen sen häll över i en kall skål. Det får kallna men fortfarande vara trögflytande.

14.

Häll rinnande choklad över toppen av tårta och låt den rinna fint ner utmed kanterna.

Ingredienser

Smet

4 1/2 dl vetemjöl ( har använt Ramlösa Kvarns Pâtisserie)

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

en nypa salt

1 dl kakao

2 dl strösocker

1 dl muscovadosocker 

3 ägg

1 tsk vaniljsocker eller vaniljpasta

2 1/2 dl yoghurt naturell

1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken

3/4 dl bryggd starkt kaffe

Färskostfyllning

150 g färskost typ Philadelphia

1/2 – 1 dl florsocker (själv tog 1/2 dl för att balansera det söta i kakan med det syra i fyllningen)

1 ägg

Chokladdrip

100 g vitchoklad

25 g smör