Blanda saffran med 1 tsk socker och alkoholen och låt stå och dra ca 30 minuter. Då kommer saffranssmaken utvecklas och kakan kommer inte smaka alkohol. Det avdunstar.
En mjuk och saftig saffranskaka blir perfekt att baka för att förgylla tillvaron på alla sätt och vis. Det går väldigt snabbt att baka och smaken blir en oemotståndligt blandning mellan saffran, vanilj och smör.
1.
Blanda saffran med 1 tsk socker och alkoholen och låt stå och dra ca 30 minuter. Då kommer saffranssmaken utvecklas och kakan kommer inte smaka alkohol. Det avdunstar.
2.
Sätt ugnen på 175º C och olja och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter.
3.
Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor kastrull, tillsätt smör, mjölk, ägg och saffran och vispa till en jämn smet.
4.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 45-50 minuter. Kolla upp kakan de sista 10- 15 minuterna så du vet om den är klar. Lita inte på tiden i receptet utan på ugnen. Alla ugn är olika.
5.
Testa med en provsticka om kakan är klar i mitten innan du tar ut den ur ugnen.
6.
Låt den vila i formen ca 10 minuter.
7.
Vänd sen den upp och ner på ett serveringsfat och låt den kallna under formen.
8.
Sikta över florsocker innan servering.
1.
Kakan är jätte saftig och behöver ingen glasyr . Vill du trots allt ha glasyr på, rör ihop ca 1,5 dl florsocker med 1 1/2 msk mjölk och häll över den avsvalnade kakan. Vill du kan du smaksätta glasyren med t ex apelsinessens eller byt ut mjölken mot koncentrerat apelsin saft och toppa med riven apelsinskal.
1 g ( 2 påsar) saffran
1 tsk strösocker
1-2 tsk vodka eller rom (citronsaft för alkoholfri)
225 g smält smör
3 dl varm mjölk
5.5 dl mjöl
4 dl strösocker
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 mellanstora ägg
florsocker att sikta över den färdiga kakan