Sätt ugnen på 175 º C. Smörj och mjöla en form och ställ åt sidan.
En underbar saftig chokladsockerkaka med apelsin som är perfekt för att värma upp dig under vinterns kyla. Ett lätt recept med en touch av apelsin som ger en härlig smak.
1.
Sätt ugnen på 175 º C. Smörj och mjöla en form och ställ åt sidan.
2.
I en skål blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
3.
I en annan skål vispa smör och strösocker luftigt.
4.
Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
5.
Vispa mjölblandningen ner i smeten.
6.
Blanda choklad, apelsinskal och saft i smeten.
7.
Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 40-50 minuter.
8.
Låt kakan svalna i formen lite innan den stjälps upp.
9.
Koka upp socker och vatten hastigt i en vid kastrull tills det löser sig.
10.
Lägg i apelsinskivorna och låt de sjuda i lagen cirka 15 minuter utan lock eller tills de är mjuka och lagen är simmig.
11.
Lägg på de karamelliserade apelsinskivorna och häll på resten av lagen.
12.
Låt kakan stå och safta till sig cirka 30 minuter innan servering.
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
riven skal av en apelsin
75 g hackad choklad
saften från en apelsin
en apelsin i tunna skivor
1 dl strösocker
1 dl vatten