back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFFRANSBULLAR MED BLÅBÄR OCH KARDEMUMMA

  • 2024 personer

Saffransbullar i augusti. Behöver jag säga mer? Nej egentligen inte men jag kommer försvara mig ändå. Det är knådfria saffransbullar med blåbär, massa smör och kardemumma i. Drömmen. Alla i familjen var skeptiska till att jag stod i köket igår kväll och bakade saffransbullar, men när de smakade, då ”smälte” alla. Testa du också vettja!

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg

2.

Tillsätt resterande vetemjöl, börja med 5 dl och upp till 7 dl, lite i taget och blanda väl

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Ta fram två muffinsplåtar eller lägg stora muffinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.

5.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt

6.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan

7.

Rulla från den långa sidan. Skär i ca 3-4 cm tjocka bitar och lägg i muffinsformarna

8.

Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.

9.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta

10.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens

11.

Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem från ugnen

12.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Tips!

1.

Byt ut blåbär mot hallon, så så gott med både söt och syrligt.

Ingredienser

Deg

2 kuvert saffran (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft)

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

4 dl mjölk

1 dl vispgrädde

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 5-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

3-4 msk vetemjöl

2 dl färska eller frysta otinade skogsblåbär

Topping

1.5 dl brun farin

1.5 dl vatten

Kardemumma, mortlad att sikta över