back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFFRANSBAGUETTE

  • 5 minuter
  • 3 stycken

Enkla saffransbaguetter perfekta för juletider och andra tillfällen. Passar bra till fisk eller skaldjurssoppa och gryta. Ett superenkelt recept som är lätt att variera och inte tråkigt att göra om och om igen.

    Hur

    1.

    I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.

    2.

    Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    3.

    Ta upp degen på väl mjölat bakbord. Dela i 2 bitar. Mjöla ytan rikligt och börja tvina och dra i ändarna, forma till baguette. HÄR kan du se hur jag formar baguetterna.

    4.

    Lägg på plåt. Upprepa samma procedur med resterande deg.

    5.

    Grädda bröden i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).

    6.

    Ta ut plåten ur ugnen, lyft bröden med bakplåtspapper och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt bröden kallna innan du skär i skivor.

    Ingredienser

    7 dl vetemjöl

    1- 1 1/2 tsk salt

    1 tsk torrjäst

    2 påsar malen saffran 

    4 dl kallt vatten

    ca 1 dl mjöl till utbakning

    ev flingsalt att strö över baguetterna innan gräddning