Placera mjöl, socker och salt i skålen på matberedaren utrustad med knivblad. Pulsa blandningen några gånger tills den blandas ihop.
I´m in love with Red Love! Sen en tid tillbaka efter att jag hade hittat en bild på äpple med röd/rosa insidan har jag längtat och längtat efter att baka med dem. Men det har inte varit lätt att hitta den sorten i Stockholm. Vad jag har googlat och sökt kors och tvärs och till slut, för någon vecka sen hittade jag på nätet i en matbutik. Vilken förväntan och vilken lycka när jag hade skalat det första äpplet och delat i skivor. Jag är kär.
1.
Placera mjöl, socker och salt i skålen på matberedaren utrustad med knivblad. Pulsa blandningen några gånger tills den blandas ihop.
2.
Tillsätt smöret, en kub i taget, under tiden du kör matberedaren.
3.
Häll i isvatten tills degen börjar gå ihop till stora klumpar. Var försiktig så du inte häller i för mycket isvatten. Degen ska inte vara klibbig eller våt.
4.
Platta till degen till en skiva, plasta in och ställ kallt minst 30 minuter. Degen kan göras med fördel dagen innan. Jag gjorde degen på kvällen och sen tog fram någon halv timme innan jag skulle kavla ut den. Förbered fyllningen under tiden.
5.
Placera smöret i en kastrull och smält över medium/hög värme. När smöret börjar skumma, rör om och om, tills det blir guldbrunt och avger en nöttig arom. Ta bort från spisen och ställ åt sidan.
6.
På en bit bakplåtspapper, rulla 3/4 delar av pajdegen (spara en 1/4 del av degen för att göra blad eller annan dekoration av) i en cirkel som är ca 30 cm i omkrets. Använd ca 25 cm för att trycka på en ring i mitten av degcirkeln – det här blir gränsen för äpplena. Placera äppelskivorna i cirkeln eller ett fint mönster.
7.
Häll brunt socker, majsstärkelse och kardemumma i en liten skål och blanda ihop. Strö blandningen jämnt över äppelskivorna.
8.
Vik kanterna på degen upp över äppelskivorna. Häll det brynta smöret jämnt över.
9.
Kavla ut resterande deg och stansa ut dekorationerna. Placera dem runt kanten på galetten. Pensla ägget över galetten.
10.
Ställ galette på ett bakplåt och baka i 175º C för 35-40 minuter, eller tills den är guldbrun.
11.
Ta ut och låt svalna något. Låt svalna lite och servera skivor varma, med glass eller lättvispat grädde.
6 1/4 dl vetemjöl
4 msk brunt socker
1 påse á 0,5 g saffran
1 msk mjölk
¼ tsk havsalt
170 g smör, kall och skuren i små kuber
1/2 dl + extra isvatten (börja med 1/2 dl och häll i lite i taget vid behov)
100 g smör
3- 4 äpple, i tunna skivor
3/4 dl brunt socker
2-3 matsked maizena majsstärkelse
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk vanilj
1 ägg, vispad, att klistra ihop degen och fästa löven på.