back-button

Simona Muntean

Picture of the author

RUMÄNSKA FYLLDA PAPRIKOR

  • 20 minuter + 50 minuter
  • 6 personer

Makalöst god maträtt. I Rumänien görs det på köttfärs eller blandfärs. Jag gör den uteslutet på nötfärs.

Hur

Gör så här

1.

Ta bort kärnhuset i paprikorna och sköj i kallt vatten.

2.

I en skål lägg nötfärs, hackad gullök och finhackad persilja. Tillsätt riset, allkryddan, salt, peppar, paprikapulver och ev chiliflakes. Blanda väl.

3.

Fyll paprikorna och lägg de i en djup ugnsform eller kastrull.

4.

Lägg en persiljeknippe i formen. Häll över krossade tomater och fyll på med vatten så nästan täcker paprikorna.

5.

Strö över allkrydda och täck med lovk eller aluminiumfolie.

6.

Koka nedersta delen av ugnen för ca 45-60 min. Ta ut formen och vänd paprikorna efter ca 20-25 minuter. När kötet känns nästan klart ta bort lock och stek de tills de har fått en fin yta och såsen har reducerats.

7.

Behöver du tillsätta mer vatten innan paprikorna är klara så gör det.

8.

Servera med såsen och toppa med créme fraîche eller gräddfil. Gott med en brödbit också.

Tips!

1.

Du behöver inte ugnskoka/steka dom utan kan koka på spisen i en djup kastrull med lock.

Ingredienser

Ingredienser

12 medelstora paprikor (valfri färg)

ca 1 kg nöt eller blandfärs

1 gullök, hackad

1 dl persilja, finhackad

1,5 dl ris, gröt eller lång kornigt ris

0,5 dl Vegeta allkrydda eller en grönsaksbuljongtärning

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk chiliflakes (kan uteslutas)

1 msk mild paprikapulver

en knippe persilja

en burk finkrossade tomater

vatten

2 msk Vegeta allkrydda