back-button

Simona Muntean

Picture of the author

RUMÄNSK SVAMPGRYTA

  • 10 minuter + 20 minuter
  • 4 personer

Trolla fram en magiskt god rumänsk svampgryta/stuvning. Och hittar du inte svamp i skogen plocka i närmaste matbutik. 😜

Hur

Gör så här

1.

Heta upp olja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de mjuknar och blir glansiga.

2.

Tillsätt svamp och allkrydda, blanda och lägg på locket. Låt puttra på medelvärme 5-10 min tills svampen är mjuka, rör i då och då.

3.

Rör ihop mjöl med grädde och ev vatten så du får en jämn men lös konsistens.

4.

Häll redningen över grytan under fortsatt omrörning.

5.

Lägg på locket och låt puttra på låg värme ett par minuter.

6.

Om grytan är för tjock tillsätt mer vatten eller matlagningsgrädde.

7.

Salta och peppra efter smak. Toppa med persilja.

8.

Servera med polenta (majsgröt) , potatismos eller ris. Njut!

Ingredienser

Ingredienser

ca 700 g svamp, rensade och skivade

4-5 msk rapsolja

1 stor gullök, finhackad

2-3 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk Vegeta allkryda eller 1 grönsaksbuljong tärning

3 msk vetemjöl eller maizena majsstärkelse

1,5 - 2 dl matlagningsgrädde

ev lite vatten

salt & peppar

persilja, finhackad, att toppa med