I en skål blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Låt stå ca 15-20 min så mannagrynet börjar svälla lite.
Många har frågat mig om rumänska bakverk, efterrätter. Så kom jag att tänka på placinta, det är en typ av paj som du bakar i långpanna och fyller med olika fyllningar, kesoost, fårost, äpple, kött eller spenat. Här har jag bakat en sötvariant med keso. Det blev en filodegspaj med keso ost. I Rumänien finns en särskilt ostsort som man använder till placinta men här i Sverige blev keso det närmaste jag kunde komma den rumänska osten.
1.
I en skål blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Låt stå ca 15-20 min så mannagrynet börjar svälla lite.
2.
Sått ugnen på 175 grader, över och undervärme. Ta fram en form ca 20 X 30 cm och pensla den ordentligt med smält smör.
3.
Ta ett filodegsblad och lägg i botten på formen. Pensla den med smält smör. Lägg över ett till blad och pensla med smör. Upprepa samma procedur tills du har lagt på sammanlagd 6 blad.
4.
Häll fyllningen över i formen och lägg ett filodegsblad över. pensla med smör. Upprepa samma procedur med 5 blad till, sammanlagt 6 stycken.
5.
Med en vass kniv skär igenom kakan i lagom stora bitar. Häll över resterande smör*. Grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter eller tills toppen har fått en fin färg.
6.
Låt pajen svalna i formen innan du skär igenom och serverar. Sikta florsocker över. Gott både ljummen eller kall. Förvaras svalt i kylskåp i låda med lock.
1 kg keso, färskost naturell
2 ägg
1.5 dl mannagryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
riven skal av 0.5 citron
ev 1.5 – 2 dl russin
1 fpk filodeg, färsk
150 g normal saltat smör, smält
florsocker att sikta över den färdiga pajen