back-button

Simona Muntean

Picture of the author

RIESLINGKAKA MED CHOKLADKRÄM

  • 12 bitar

Rieslingkaka med chokladkräm, en mjuk och saftig kaka klädd i choklad. Vinet gör kakan bara så så saftig och du behöver inte vara orolig för alkoholhalten eftersom den avdunstar under gräddningen. Men smaken, den blir kvar. Du kan alltid baka med alkoholfritt Riesling vin annars.

Hur

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm i diameter, samt fodra botten med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

2.

Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ även den åt sidan.

3.

I en annan skål vispa strösocker, ägg och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt mjölblandningen och vänd med en slickepott till en klumpfri smet.

4.

Tillsätt vinet och oljan till smeten, blanda jämnt. Häll smeten i formen. 

5.

Grädda i mitten av ugnen ca. 50 minuter eller känn med en provsticka så att kakan är torr i mitten.

6.

Låt kakan svalna 5 minuter i formen. Dra eventuellt med en vass kniv runt kanterna på formen innan du stjälper upp kakan på ett serveringsfat.

7.

Vispa smöret vitt och luftigt, ca 4-5 minuter. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa jämnt. Vispa ner chokladkrämen i smöret.

8.

Spackla kakan runt om med chokladkräm. Fyll en spritspåse försett med stjärntyll* med resterande kräm och dekorera kakan. Förvaras kallt till servering.

Tips!

1.

* Har använt tyll Wilton 6b. Du kan blanda 2 msk kakao i hälften av krämen och sen spritsa toppen. Det blir effektfullt men inget måste.

Ingredienser

Rieslingkaka

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

2,5 dl strösocker

3 ägg

2,5 dl Riesling vin

3 tsk vaniljsocker

2/3 dl dl rapsolja (eller annan olja neutralt i smaken)

Chokladkräm

100 g smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl chokladkräm typ Nutella