*Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk mjöl, 1 msk socker och ca 1 dl mjölk .
Älskar helger. Att samla hela familjen kring middagsbordet, bjuda på god mat, sitta och skratta och bara umgås med varandra. Att vara tillsammans. Och det bästa av allt bjuda på efterrätt. Ricotta fylld brioche istället för den traditionella Pasca som jag och mamma bakade hemma. Det blev min räddning i påsk. Denna brioche påminner faktiskt väldigt mycket om Pasca. En smörig brioche bröd fylld med len ricottakräm. Jag vet inte vad du har för påsktradition men för oss är Pasca ett måste. Varför? Det har vi ätit sen jag var liten och det påminner mig om barndomen, om tiden när jag bodde hemma hos mina föräldrar.
1.
*Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk mjöl, 1 msk socker och ca 1 dl mjölk .
2.
Plasta in och låt stå varmt i 25-30 minuter tills den blir bubblig.
3.
Blanda i resten av ingredienserna förutom ca 1 dl av vetemjölet. Lämna ca 1 dl ifall att degen blir för hård. Bättre att tillsätta än att degen blir hård och jäser dåligt.
4.
Knåda degen för hand eller i assistent tills den släpper kanterna på bunken.
5.
Knåda lite till på bakbordet tills den känns elastisk och glansig. Olja bunken lätt och lägg i degen.
6.
Plasta in och ställ svalt att jäsa, långsamt. Jag brukar alltid ställa degen kallt över natten eller minst 6 timmar.
7.
När degen har jäst färdigt, ta upp den på bakbordet och dela i 3 delar. Den ena delen ska kavlas till en cirkel och täcka botten på en rundform. Stick med en gaffel.
8.
De andra två delarna ska rullas till långa remsor och flätas ihop. Lägg i formen i en cirkel runt kanten.
9.
Låt det jäsa i rumstemperatur för ytterligare 1 – 1,5 timme.
10.
Förbered fyllningen genom att blanda alla ingredienser samt socker efter smak. Om fyllningen känns för lös blanda i 1-2 msk mannagryn till.
11.
Ställ åt sidan tills brödet ska fyllas. Mannagrynet brukar svälla lite och fyllningen kommer bli lite tjockare i konsistensen.
12.
Under tiden sätt ugnen på 175 grader.
13.
Strö botten med lite mannagryn och häll på fyllningen. Pensla ev degkanten med uppvispad äggvita.
14.
Grädda i nedersta delen av ugnen för ca 50 minuter. Börjat kanterna brännas täck med aluminium folie. Det är viktigt att både brödet och fyllningen blir klara. Jag la på folie efter 20 minuter och sänkte temperaturen till 150 grader. Bättre att ha briochen längre in och att den blir färdig.
15.
Låt den stå kvar i formen täckt minst 30 minuter efter gräddningen.
16.
Ta ut den ur formen och låt kallna på galler under en kökshandduk.
17.
Sikta över florsocker innan servering.
9.5 dl, 550 g, mjöl
2 dl mjölk kall
0.5 dl grädde
80 g smält smör
2 dl strösocker
1 msk torrjäst som har aktiverats *
2 äggulor
0.25 tsk salt
300 g Ricotta färskost
4 ägg
2 – 2.5 dl strösocker
4 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 msk mannagryn