Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla ordentligt en sockerkaksform och ställ åt sidan
Börjar rabarbersäsongen nu eller är bara jag onödigt tidigt ute?
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla ordentligt en sockerkaksform och ställ åt sidan
2.
I en stor skål vispa smör och strösocker riktigt pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vispa jämnt emellan
3.
Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och filmjölk. Vispa jämt
4.
Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vispa jämt
5.
Ta fram formen och skedda i ca hälften av smeten. Dra med baksidan av en matsked och gör en fördjupning i mitten
6.
Fyll med rabarberkompott. Skedda över resterande smet och jämna till ytan
7.
Grädda i nedersta eller mitten av ugnen för ca 40-45 minuter eller känn med en provsticka att kakan är torr i mitten
8.
Täck med aluminiumfolie efter halva tiden ifall toppen börjar brännas innan kakan är färdig
9.
Låt kakan vila i formen med en kökshandduk över i ca 5-10 minuter innan du vänder den upp och ner och låter den kallna helt på galler med formen over
10.
Sikta florsocker över innan servering
11.
Koka upp i en kastrull rabarber med jordgubbar och gelésocker. Sjud sen under omrörning tills rabarbern är mjuk. Förvaras i kylskåp i burk med lock
200 g smör
2.5 dl strösocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk mortlad kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl filmjölk
0.25 sats rabarberkompott
Florsocker att sika över den färdiga kakan
3 stjälkar i 1 cm bitar rabarber
250 g halverade jordgubbar
1,5 - 3 dl gelesocker