back-button

Simona Muntean

Picture of the author

RABARBER GALETTE

  • 5 portioner

Enkelt, gott och somrigt! Numera kan man ofta köpa fryst rabarber i matbutiken så laga idag om du vill ha smak av sommar.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175º C.

2.

Blanda mjöl och socker i en skål. Blanda i smöret i små bitar. Du kan göra det för hand eller använda köksassistenten. Jag har gjort det för hand eftersom degen ska bara blandas tills den går ihop.

3.

Blanda tills massan blir grynig och man ser fortfarande smörbitar stora som kaffebönor.

4.

Blanda mjölk och arbeta in i mjölet. Blanda bara tills degen går knappt ihop. Trycker du degen mellan fingrarna ska den gå ihop.

5.

Dela i 4-5 lika bitar, plasta in och lägg i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Degen kan göras i förväg, dagen innan eller så. Förvara den i kylskåp eller frysen.

6.

Förbered fyllningen under tiden genom att blanda honung med limesaft och alkohol och marinera rabarberbitarna i.

7.

Blanda i en skål mandelmjöl, socker och maizena och ställ åt sidan.

8.

Ta fram en degbit i taget och kavla den till en fyrkant, ca 12-14 cm. Lägg en rejäl matsked mandelströ i mitten på degen, ca 2 cm från kanterna. Lägg på rabarberbitarna i ett fint mönster, t ex så enkelt som jag gjorde.

9.

Vik degkanterna någon centimeter över rabarber som i bilderna nedan.

10.

Ställ galetten på en plåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande degbitar.

11.

Ställ galetterna i frysen för ca 15-20 minuter.

12.

Pensla kanterna på galetten med kall mjölk och strö på lite strösocker.

13.

Grädda galettena i mitten eller nedre delen av ugnen för ca 30 – 35 minuter tills kanterna har fått fin färg.

14.

Låt dem svalna på bakpapper innan du flyttar dem över till en serveringsfat.

Ingredienser

Galette

4 dl mjöl

2/3 dl strösocker

110 g kylskåpskallt smör i små bitar

4 msk kall mjölk

Fyllning

2 rabarberstjälkar skurna i ca 8-10 cm och sen delade på mitten i två

2 msk honung

1 msk limesaft

Ev 1 msk god likör eller rom (kan uteslutas)

3 msk mandelmjöl (går bra med hasselnöt, kokos m m)

1 msk brunt socker

0.5 msk maizena