Sätt ugnen på 175º C. Klä en rund form med bakplåtspapper, både botten och väggarna. Ställ åt sidan
Du behöver aldrig en anledning till att baka en chokladtårta, det finns alltid plats för mer choklad i våra liv eller hur? Här får ni min version av en pumpa och morotstårta med choklad och karamell. Tårtan är smaksatt med Baileys original.
1.
Sätt ugnen på 175º C. Klä en rund form med bakplåtspapper, både botten och väggarna. Ställ åt sidan
2.
Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål och ställ åt sidan
3.
Blanda riven pumpa, morot och havtornsjuice i en skål och ställ åt sidan
4.
I en stor skål vispa ägg, strösocker, olja, vinäger och vaniljsocker
5.
Tillsätt fruktblandningen och vispa lätt
6.
Vänd mjölblandningen i smeten tills den är klumpfri
7.
Häll i formen
8.
Grädda i ugnen för ca 45-60 minuter beroende på ugn. Gör eventuellt tandpetartestet så du vet när botten är färdig
9.
Vänd tårtbotten upp och ner på galler (då får du en snygg och rak tårta) och låt den kallna under en kökshandduk
10.
Koka upp på spisen vispgrädde och glykos. Häll den över den hackade chokladen och låt det stå någon minut
11.
Rör i tills all choklad har smällt
12.
Tillsätt Baileys och vispa slätt
13.
Rör i smöret och vispa jämt
14.
Plasta in krämen och låt den stå i rumstemperatur över natten. Du kan med fördel göra chokladganachen dagen innan
15.
Vispa smöret till karamellkrämen, luftigt och vit
16.
Tillsätt 1-2 msk i taget av karamelliserade mjölken. Vispa lite mellan varje gång
17.
Tillsätt salt och vispa jämt. Tänk på att tillsätta lite salt i taget tills du får den smak du vill ha
18.
Dela tårtbotten i 3. Använd tandpetare och tråd för att dela tårtan, superenkelt. Se bilder och förklaring nedan
19.
Fyll tårta med ett lager saltkaramell och ett lager choklad
20.
Täck tårtan i saltkaramell och dekorera med resterande kräm
150 g finriven pumpa
50 g finriven morot
100 g havtornsjuice
2 stora ägg
4 dl strösocker
3.5 dl olja neutral i smaken
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1.75 dl vispgrädde
3 msk glykos
300 g choklad grovt hackad (200 g mörk och 100 g ljus)
1.5 dl Baileys Original Cream
30 g smör
1 burk karamelliserad mjölk
200 g smör rumstempererat
flingsalt
guldpulver och Ballerina kulkex till topping