Sätt ugnen på 200º.
Trots att så sent som för två dagar sen deklamerade jag på Instagram att jag föredrog originalet, vad tror ni jag gjorde hela kvällen? Bakade semlor. Nej ursäkta mig…bakade Prinsess – Semla till Fettisdagen.
1.
Sätt ugnen på 200º.
2.
Smält smör i en kastrull på spisen.
3.
Häll i mjölken och sockret och låt vätskan bli fingervarmt, ca 37º.
4.
Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.
5.
Häll i resten av vätska, kardemumma och ägget.
6.
Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.
7.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till den minst har dubbel sin storlek.
8.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 16 bitar som du rullar till runda bullar.
9.
Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.
10.
Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende på ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º.
11.
Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.
12.
Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar grädden.
13.
Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål.
14.
Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.
15.
Fördela fyllningen i hålen på bullarna och lägg en tsk hallonsylt.
16.
Kavla marsipanen tunt och ta ut rundlar som är minst 1 cm större än bullen utan lock.
17.
Smeta lite grädde runt om den fyllda bullen och släta till kanterna precis som på en tårta.
18.
Kavla en bit marsipan, lägg över locket och stansa ut cirklar. Lägg lite grädde på varje lock innan du lägger marsipan på.
19.
Spritsa rikligt med grädde över bullen och sätt på locken. Strö över florsocker.
100 gr smör
1 dl socker
50 g jäst
1,5 tsk malen kardemumma
1 ägg
3 dl mjölk
10 dl mjöl (använder Ramlösa Kvarns Manitoba Cream)
400 gr mandelmassa
lite mjölk eller vispgrädde
inkråm från bullarna
4-5 dl vispgrädde
ca 1 dl florsocker
1 tsk god hallonsylt till varje semla
500 g marsipan (har använt Örebro marsipan som är superbra att jobba med)
ev gélefärg att färga marsipanen med