back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PLOCK TILL FÖRDRINKEN

  • 8 personer

Små snittar, plock, smördegsbakelser till fördrinken. Perfekta till nyår eller till festen. Enkelt att göra och så goda.

Hur

Smördegsbakelser med brieost och marmelad:

1.

Sätt ugnen på 175º C. Klä en bakplåt med bakpapper och ställ åt sidan.

2.

Stansa ut runda 16 runda ringar ca 5 cm och stansa ut ett håll i hälften av dem.

3.

Pensla de hela ringarna med uppvispad ägg och lägg på dem med håll i. 

4.

Lägg ringarna glest på bakplåtspapper.

5.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15- 20 minuter eller tills dem har rest sig och fått fin färg.

6.

Lått bakelserna kallna helt innan du lägger en bit brieost i hållen och toppar med en klick marmelad. Garnera med grönt.

Ostfyllda tunnbrödssnittar :

1.

Rör osten till en kräm och bre på tunnbröden. Rulla från den korta sidan och plasta in. Ställ kallt ca 30 minuter.

2.

Skär i lagom stora bitar och garnera med t ex färsk gräslök eller ärtskott.

Ostbollar med rosé peppar och gräslök: 

1.

Gör små runda bollar av riktigt kall ost och rulla i hackad färsk gräslök blandad med rosé peppar. 

2.

Servera på färska skivor av fikon. 

Ingredienser

Smördegsbakelser med brieost och marmelad:

2 smördegsplattor upptinade

100 g brie

8 tsk god marmelad (fikon, päron)

grönt till dekoration

* 2 mjuka tunnbröd

* 150 g krämig smaksatt mjuk ost (vitlök, örter m m)

* färsk gräslök eller ärtskott

100 g mjuk ost riktigt kall

1 knippe färsk gräslök

2 tsk rosé peppar finkrossat eller grovmalet

färska fikon skivade att servera ostbollarna på.

Ostfyllda tunnbrödssnittar :

2 mjuka tunnbröd

150 g krämig smaksatt mjuk ost (vitlök, örter m m)

färsk gräslök eller ärtskott