back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PÅSKENS TÅRTA MED PASSIONCURD OCH CHANTILLY KRÄM

  • 10 personer

Himmel! Fluffiga moln av Angel Food cake bottnar med sötsyrlig fyllning och täckt med vaniljkräm. Denna blir årets påsk tårta med passion curd och chantilly kräm. Det låter kanske mer avancerad än vad det är. Superlätt att garnera och en riktig show stopper så att säga.

Hur

Instruktioner

1.

Börja med att vispa ihop passionsfruktskött, ägg, äggula, strösocker och vaniljpasta i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält. Låt kallna helt. Förvaras kallt i burk med lock.

2.

Sätt ugnen på 175º C och förbered din form. Formen ska vara fettfri. SKA INTE VARA SMÖRAT ELLER MJÖLAT. Ytterst viktigt att formen är helt rent (från fett) och torr. Har man ingen Angel Food Cake form med löstagbar botten är det viktigt att lägga bakplåtspapper i botten på formen.

3.

Den skålen du ska vispa äggvitorna i ska rengöras grundligt för att få bort ev fettrester. Torka skålen med hushållspapper och med några droppar citronsaft.

4.

Blanda mjöl, socker och salt och sikta i 3-4 omgångar.

5.

Börja vispa äggvitorna med en elektrisk visp på lägsta hastighet för ca 30 sekunder tills dem börjar skumma.

6.

Häll i crème de tartar och vispa på medelhastighet tills vitorna tjocknar och du kan se att det bildas former efter vispen.

7.

Under fortsatt vispning häll det fina sockret, en matsked åt gången. Häll i vaniljsocker.

8.

När marängen är färdigt ska den ha mjuka toppar alltså den ska vara medium hård inte “vänd upp och ner” skålen hård.

9.

Sikta i mjöl bandningen i 4 omgångar. Varje mellan omgång vänd mjölet försiktigt i marängen med en stor slickepott eller spatula. Inga snabba rörelser utan vänd in från kanten mot mitten tills all mjöl är inkorporerat.

10.

Häll försiktigt smeten i formen och släta till ytan.

11.

Grädda längst ner i ugnen för 35-40 minuter. Du vet om kakan är klar när toppen på kakan studsar tillbaka efter du trycker ner den försiktig och när en tandpetare kommer ut torr. Testa inte kakan innan det har gått 35 minuter annars finns det risk att den sjunker.

12.

Så fort kakan är färdigt gräddad ska den vändas upp och ner fär att kallna i formen. Kakan ska helst hänga upp och ner i luften.

13.

Låt den kallna i minst en timme om inte längre. Lossna försiktigt runt kanterna med en tunn spatula eller kniv och flytta kakan till en serveringsfat.

14.

Dela kakan i två och fyll med passion curd.

15.

I en skål häll grädde, vanilj pulver och florsocker

16.

och vispa sakta till det blir fluffigt och glansigt.

17.

Täck tårtan i kräm och garnera efter tycke.

Ingredienser

Curd

2 dl urgröpta passionsfruktskärnor eller fryst

1 ägg

2 äggula

1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta eller 1 vaniljstång

50 g rumsvarmt smör

Botten

6-7 äggvitor, 2.25 dl

0.5 tsk crème de tartar, vinsten (kan uteslutas)

1.25 dl vetemjöl

1.25 dl strösocker, fin mald

0.25 tsk salt

1.25 dl strösocker, fin mald

1 tsk vaniljsocker

chantilly kräm

3 dl vispgrädde

3 msk florsocker

1 tsk äkta vanilj pulver eller vaniljpasta

Topping

påskägg, godis

blommor, torkade eller färska (ätbara)