Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
En saftig och mjuk chokladkaka med Oreo-kräm som är enkel att göra. Perfekt för alla chokladälskare!
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
3.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
4.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
5.
Blanda alla ingredienser förutom vispgrädden i matberedaren och kör tills det blir en fin kräm. Vispa i grädden tills det blir lagom konsistens på krämen.
4,75 dl mjöl
4,75 dl socker
1,75 dl mörk kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 stora ägg
2,4 dl buttermilk (mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter)
2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 1/2 tsk vanilla
2,4 dl kokt vatten
250 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
26-28 stycken Oreokex
3-4 msk vispgrädde