Aktivera jästen genom att blanda den med 1 tsk strösocker, 2 msk varmt mjölk och 2 msk vetemjöl. Täck med plastfilm och ställ på en varm plats och låt den stå i 15-20 minuter.
Ni vet den där perfekta degen som man blir så entusiastisk över och vill använda till allt möjligt? Jag pratar om en super enkelt att göra, nästan knådfri deg, full med hackade valnötter och som går att göra gifflar, fyllda bullar, choklad briocher eller vetelängd på.
Jag bakade gifflar utan fyllning första gången, inget annat än penslat med smält smör emellan lager och på samt toppade med brunt socker. Gifflarna blev så där lagom mjuka och lagom spröda på ett och samma gång, svårt att förklara. Men dem smälte bokstavligen i munnen.
Andra gången fyllde jag dem med Nutella. Och dem blev lika goda.
1.
Aktivera jästen genom att blanda den med 1 tsk strösocker, 2 msk varmt mjölk och 2 msk vetemjöl. Täck med plastfilm och ställ på en varm plats och låt den stå i 15-20 minuter.
2.
Blanda alla ingredienser i en stor skål och knåda degen till den går ihop och är väl blandad.
3.
Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara fuktig, lite klibbig men ändå gå att hantera och släppa skålens kanter. Olja in lätt både skål och deg.
4.
Plasta in skålen och ställ den på en varm och dragfri plats tills den fördubblar sin volym.
5.
Sätt ugnen på 175º C.
6.
Ta fram degen på mjölat bakbord och kavla till tunna runda kakor, skär med en pizzaskärare och lägg lite fyllning vid den breda delen. Rulla till gifflar och ställ på bakplåtspapper på en plåt med den lilla spetsen under.
7.
Låt gifflarna jäsa under en kökshandduk för ca 30 minuter.
8.
Pensla med smält smör och strö ev över brunt socker eller annat gott.
9.
Grädda gifflarna i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter. Tiden är bara en anvisning, alla ugnar är olika.
10.
Låt gifflarna svalna på galler under en kökshandduk.
1.
Gudomligt goda med ett glas kall mjölk till. Jag fyllde mina gifflar med Nutella men det går att fylla dem med sylt eller varför inte med ingenting annat än lite penslat smält smör emellan lager? Vilket du väljer kommer dem att vara så goda…
2.
Degen, efter första jäsningen, går utmärkt att spara i stängd låda i kylskåpet i 24 timmar. Ta den bara fram i tid, ca 1 timme eller så så den kommer till rumstemperatur och börjar jäsa igen.
25 g färsk jäst eller 1 msk torrjäst
150 g malda valnötter
6 1/2 dl vetemjöl + extra vid behov
1 2/3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
1/3 dl olivolja extravirgin
1 krm salt
ev 1-2 msk rom essens
Nutella eller sylt
smält smör att pensla över och/eller emellan lager
brunt socker, pärlsocker eller fint hackade valnöter