Klicka Nutella på bakplåtspapper, 24 stycken, med en stor tesked eller liten matsked. Säll dem i frysen för ca 1 timme.
Det finns inget bättre än chokladkakor med kall mjölk en mörk ruggig dag efter en läskig mardröm och när när man egentligen varken vill gå upp ur sängen eller ge sig ut i kylan. Småkakor och mjölk. Det inger en sort trygghet. Det påminner, mig i alla fall, om barndomen och den tiden jag som liten hade mardrömmar varje natt. Det påminner mig om mammas doft och hennes trygga famn, hennes mjuka hand mot min panna och hennes tröstande ord ”Sov nu min söta, mamma är här och allting är bra”. Allting var bra då och efter att jag fick ett glas kall mjölk och en chokladkaka så blev allting om möjligt ännu bättre. Kunde somna med ett leende på läpparna och med en bittersött smak av choklad på tungan.
1.
Klicka Nutella på bakplåtspapper, 24 stycken, med en stor tesked eller liten matsked. Säll dem i frysen för ca 1 timme.
2.
Under tiden förbered kakdegen. Blanda mjöl, maizena, bikarbonat och salt i en skål och ställ åt sidan.
3.
Vispa smöret luftigt för ca 2 minuter och sen vispa i sockret i några minuter.
4.
Blanda i ägg och vaniljsocker och kakao till en jämn smet.
5.
Sist blandar du i mjöl och choklad linserna. Blanda bara tills degen har gått ihop.
6.
Fördela degen i 24 runda bollar. Lägg dem på en plått på bakplåtspapper. Tryck in mitten och gör en fördjupning på bollarna.
7.
Placera en Nutella klick i mitten på varje boll och tryck ihop kanterna, stäng in Nutella, och forma till bollar igen.
8.
Toppa med några choklad linser och lite havssalt. Ställ bollarna kallt, frys in dem, för 1 timme.
9.
Sätt ugnen på 175º minst 20 minuter innan kakorna ska gräddas. Innan du ställer plåten i ugnen se till att bollarna inte ligger för nära varandra eftersom dem kommer flyta ut lite under gräddningen.
10.
Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter. Kakorna ska vara knapriga på kanterna men kännas mjuka i mitten. Det är helt ok eftersom dem kommer fortsätta ”gräddas” efter att du har flyttat ut dem ur ugnen, under tiden dem svalnar.
11.
Låt kakorna vila minst 15 minuter innan servering.
4,8 dl mjöl
3 tsk maizena
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk havssalt + att strö över kakorna innan gräddning
1.25 dl strösocker
0.75 dl brunfarin strö (brunt socker)
2 ägg rumstempererade
225 g smör rumstempererat
2 tsk vaniljsocker
2 dl kakao (byt ut 0.5 dl mot O’boj för mildare smak)
24 stora tsk Nutella riktigt kylda eller frysta
2 dl choklad linser/knappar ( själv blandade jag ljus och mörk choklad) + till topping innan gräddning