Klä en fyrkantig form, 20X20 cm, med bakplåtspapper och lägg åt sidan
Ta en stund och var helt tyst. Bara titta på bilden. Känns det inte som det börjar vattnas i munnen så vet jag inte vad. Dessa no-bake havregrynsrutor med jordnötssmör och choklad är makalöst goda. Och så enkelt att göra till råga på allt. Kan lätt göras både laktos och glutenfria.
1.
Klä en fyrkantig form, 20X20 cm, med bakplåtspapper och lägg åt sidan
2.
Smält smör och brunt socker i en stor kastrull över medium värme tills smöret har smält och sockret har löst upp sig
3.
Rör i vanilj och tillsätt havregryn
4.
Småkoka över låg värme ca 3 till 4 minuter, eller tills ingredienserna är mjuka . Rör om hela tiden
5.
Häll hälften av havreblandningen i formen. Jämna till ytan, tryck ner massan lätt med baksidan av en matsked
6.
Smält jordnötssmör och choklad i en liten skål i mikro ca 30 sekunder åt gången och rör om emellan tills den är jämn
7.
Häll chokladblandningen över botten i formen men spara ca 1/2 dl att ringla över sen. Bred chokladen över i en jämn lager
8.
Häll den resterande havreblandningen över chokladsiktet, tryck in försiktigt och ringla chokladblandningen över
9.
Kyl 2 till 3 timmar eller över natten
10.
Skölj en vass kniv i varmt vatten och skär kakan i rutor
11.
Förvaras svalt i låda med lock
225 g smör
1 dl brunt socker
1 tsk vanilj extrakt
7.5 dl havregryn
175 g ljus eller mörk choklad
1.5 dl jordnötssmör