Finhacka kexen i matberedaren.
Vet ni vad som gör en dag perfekt och till den bästa på länge? En bit no-bake citron maräng paj med Oreobotten. En fräsch dessert, nästan svalkande, om man får säga så, både sötsyrlig och chokladig samt smörig på samma sätt. Den svänger du ihop på nolltid och du behöver varken ugn eller spis, bara en mikro. Den kan göras med citron eller andra citrusfrukter. Den smakar inte så surt och inte för mycket citron. Tror att kondenserade mjölken gör underverk. Ingen ide att försöka beskriva den mer ingående utan jag tycker du ska prova själv.
1.
Finhacka kexen i matberedaren.
2.
Tillsätt smält smör och mixa till en grynig massa.
3.
Tryck kexmassan med backsidan av en matsked i botten och upp mot kanterna på en pajform med löstagbar botten.
4.
Ställ formen i frysen så skalet stelnar.
5.
Blanda gulorna med den kondenserade mjölken. ’
6.
Tillsätt citronjuice.
7.
Rör om snabbt och fyll formen på en gång , krämen stelnar väldigt snabbt.
8.
Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål.
9.
Ställ i sjudande vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är upplöst.
10.
Temperaturen ska bli ca 70 grader.
11.
Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min.
12.
Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen.
13.
Bränn med brännare till gyllene färg.
14.
Dekorera med riven citronskal och citronmeliss eller myntablad.
ca 25-30 Oreo kex ( vill du inte ha Oreos använd Marie eller Digestive kex)
12 msk smält smör
4 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl pressad citronjuice
skal från 0.5 citron
1 msk vaniljsocker
4 äggvitor
2 dl strösocker
riven skal av 0.5 citron
citronmeliss eller myntablad