back-button

Simona Muntean

Picture of the author

NO-BAKE CITRON­MARÄNGPAJ MED OREOBOTTEN

  • 10 personer

Vet ni vad som gör en dag perfekt och till den bästa på länge? En bit no-bake citron maräng paj med Oreobotten. En fräsch dessert, nästan svalkande, om man får säga så, både sötsyrlig och chokladig samt smörig på samma sätt. Den svänger du ihop på nolltid och du behöver varken ugn eller spis, bara en mikro. Den kan göras med citron eller andra citrusfrukter. Den smakar inte så surt och inte för mycket citron. Tror att kondenserade mjölken gör underverk. Ingen ide att försöka beskriva den mer ingående utan jag tycker du ska prova själv.

Hur

Gör så här

1.

Finhacka kexen i matberedaren.

2.

Tillsätt smält smör och mixa till en grynig massa.

3.

Tryck kexmassan med backsidan av en matsked i botten och upp mot kanterna på en pajform med löstagbar botten.

4.

Ställ formen i frysen så skalet stelnar.

5.

Blanda gulorna med den kondenserade mjölken. ’

6.

Tillsätt citronjuice.

7.

Rör om snabbt och fyll formen på en gång , krämen stelnar väldigt snabbt.

8.

Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål.

9.

Ställ i sjudande vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är upplöst.

10.

Temperaturen ska bli ca 70 grader.

11.

Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min.

12.

Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen.

13.

Bränn med brännare till gyllene färg.

14.

Dekorera med riven citronskal och citronmeliss eller myntablad.

Ingredienser

Pajskal

ca 25-30 Oreo kex ( vill du inte ha Oreos använd Marie eller Digestive kex)

12 msk smält smör

Citronfyllning

4 äggulor

1 burk sötad kondenserad mjölk

1 dl pressad citronjuice

skal från 0.5 citron

1 msk vaniljsocker

Maräng

4 äggvitor

2 dl strösocker

riven skal av 0.5 citron

citronmeliss eller myntablad