Blanda kex och smält smör till en blöt gryning massa. Tryck kexmassan i botten och upp på kanterna på en rund form med löstagbar botten, ca 20-22 cm i diameter. Packa kexmassan ordentligt så den inte smular sen.
En no-bake chokladpaj med grädde, enkelt och så himlens god. Gör den på favorit chokladen och servera lättvispad grädde till. Skulle du välja mörk choklad då föreslår jag att du dubblar mängden sötat kondenserad mjölk så inte chokladpajen blir för bitter. Om det inte är så att du gilla smaken. Jag har blandat lite mörk och ljus choklad, tog rester” jag hade hemma. Nästa gång kommer jag ta vit choklad och mörk. Och pajen kan lätt göras glutenfri, byt ut kexen till botten mot glutenfrivariant.
1.
Blanda kex och smält smör till en blöt gryning massa. Tryck kexmassan i botten och upp på kanterna på en rund form med löstagbar botten, ca 20-22 cm i diameter. Packa kexmassan ordentligt så den inte smular sen.
2.
Ställ i kyl eller frys för 10-15 min. Under tiden förbered fyllningen.
3.
I en kastrull på spisen värm 1 dl vispgrädde, choklad och sötad kondenserad mjölk. Rör i tills all choklad har smält och du har en jämn smet.
4.
Häll chokladsmeten i pajskalet och jämna till ytan. Plasta in och ställ i kylskåp för minst 2 timmar eller tills chokladen har stelnat.
5.
Innan servering vispa grädden lätt, toppa pajen med och strö över hyvlad choklad. Servera.
6.
Förvaras i kylskåp.
1.
* Om du väljer mörk choklad kan du behöva justera sötma i pajen, 1,5 dl sötat kondenserad i receptet.
230 g Digestivekex, ca 15 stycken, finkrossade
100 g normal saltat smör, smält
1 dl vispgrädde
300 g choklad (mörk, ljus eller blandat)* grovhackad
1 dl sötad kondenserad mjölk
2 dl vispgrädde att toppa med
hyvlad choklad till garnering