Klä botten av en form med löstagbara kanter med bakplåtspapper.
Äppelpaj eller cheesecake? Nej vet du vad - varför välja? Jag kör en kombo. En äppelpaj cheesecake får det bli. Så så gott! Verkligen det bästa av två världar
1.
Klä botten av en form med löstagbara kanter med bakplåtspapper.
2.
Blanda väl alla ingredienser till botten till en smulig deg.
3.
Tryck degen i botten på formen och en bit upp på väggarna. Använd baksidan av en matsked eller ett glas. Ställ formen i kylskåpet.
4.
I en kastrull på spisen koka upp alla ingredienser till äppelkompott. Koka till äppelskivorna är mjuka och du får bort saften.
5.
Fördela kompotten jämnt över botten och ställ tillbaka formen i kylskåp.
6.
Lägg gelatinet till cheesecaken i vatten och låt svälla i ca 5 minuter. Vispa färskost med kondenserad mjölk och strösocker till krämig konsistens.
7.
Mikra gelatinet för ett par sekunder tills den smälter. Vänd grädden och gelatin i krämen. Blanda till en jämn kräm.
8.
Häll den över äppelkompotten i formen och släta till ytan. Strö över finkrossade Digestive kex och ställ formen i kylskåpet eller frysen.
9.
Koka upp i kastrull på spis, äppelbitar, vatten, strösocker och vanilj. Koka tills äpplena är jättemjuka.
10.
Under tiden blanda gelatinet med lite kallt vatten och låt det svälla. Sila all saft från äpplena, tryck med baksidan av en matsked.
11.
Blanda i den varma saften citronsaft och gelatinet. Rör tills gelatinet har smällt. Låt spegel svalna till rumstemperatur men absolut inte tills den börjar stelna. Häll den över cheesecaken och ställ kallt i minst 4 timmar.
12.
Dekorera ev med vispad grädde, guldströssel, pärlor, äppelskivor m m.
1.
En underbart krämig cheesecake som smakar äppelpaj. En nyfunnen favorit här hemma. Testa du också så får du se om du fastnar för smaken. äppelmoset du får kvar när du har silat saften till glazen kan du baka kardemummabullar på om du inte vill äta på gröten.
250 g Digestivekex finkrossade
115 g smält smör
0.5 msk malen kanel
2 msk brunt socker
2 stora eller 3 medelstora äpplen, skalade och hackade i små bitar
1 tsk vaniljsocker
2 msk brunt socker
0.5 dl vatten
1.5 tsk gelatinpulver eller 3 gelatinblad
3-4 medelstora äpplen skalade och delade i mindre bitar
1 dl vatten
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
saften från en 0.5 citron
1.5 tsk gelatinpulver eller 3 gelatinblad
kallt vatten
1 dl vispad grädde
300 g färskost
1.5 dl strösocker
1 dl kondenserad mjölk