Skala och dela äpplena i mindre bitar. Ta ut kärnhuset. Riv i matberedaren. Alternativt på rivjärn utan att dela de innan.
En kaka du kan göra när du vill, ingen ugn som behövs. Kan göras glutenfri och vegansk superlätt. Klar på 20 minuter.
1.
Skala och dela äpplena i mindre bitar. Ta ut kärnhuset. Riv i matberedaren. Alternativt på rivjärn utan att dela de innan.
2.
Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt rivna äpplen, all socker, kanel och mannagryn/ potatismjöl.
3.
Låt puttra på låg värme tills äpplena är mjuka och all saft är borta. Rör i regelbundet så det inte fastnar i botten på kastrullen.
4.
Ta bort från spisen och låt fyllningen svalna 5-10 min.
5.
I en rektangulär form, fordrad med bakplåtspapper lägg ett lager kex. Du kan behöva trimma sista raden så de passar din form.
6.
Bred över halv fyllningen. Upprepa och sen avsluta med ett lager kex. Plasta in och ställ kakan kallt i minst 2 timmar.
7.
Sikta florsocker över innan servering. Förvaras svalt i låda med lock. Njut!!!
ca 1,5-1,8 kg äpple valfri sort
30 g smör (ev mjölkfri margarin)
1 dl brun farin (annars strösocker)
1- 1,5 dl gelésocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk malen kanel
1,5 dl mannagryn (0,5-0,75 dl potatismjöl för gf alternativ)
ca 45 st kex (ev glutenfria eller veganska)
florsocker att sikta över