back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MOROTSTÅRTA

  • 12 personer

Alltid lika god, alltid lika busenkelt att baka och a l l t i d lika uppskattad. Nu bakade jag en stor morotstårta som skulle följa med mig och maken på fest, trädgårdsfesten vi var på i helgen.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla engångsformar i aluminium. Lägg ev bakplåtspapper i botten så det går lättare att få ut de färdiga kakorna utan att dem går sonder eller fastnar i formen.

2.

Vispa ägg och socker vit och fluffigt. Vispa i mjöl, bakpulver och vaniljsocker samt ev kanel.

3.

Sist vispa i smält smör och blanda i morötterna.

4.

Fördela jämt i formarna och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 20-25 minuter tills bottnarna känns färdiga.

5.

Låt dem kallna i formarna under kökshanduk medan du förbereder frostingen.

6.

Vispa smöret vit och fluffigt. Vispa färskosten och blanda med smöret.

7.

Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.

8.

Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist.

Montering

1.

Bottnarna är så saftiga att man inte behöver göra tårtan i förväg och låta den safta till sig även om det inte är något fel i det. Jag fyllde och frostade tårtorna med frostingen, alltigenom.

2.

Till dekor hade jag gjort morötter av choklad.

Ingredienser

Morotsbottnar

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g smält normalsaltat smör

ca 5-6 dl skalade och rivna morötter ( ej packade, blir ca 6 små till medelstora )

ev malen kanel

Frosting

300 g Philadelphia ost eller annan färskost

100 g saltat rumsvarmt smör

3-4 dl florsocker

ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m.